12 קריטריונים לחדשותיות

קריטריונים לחדשותיות
  1. תדירות
  2. גורם הכסף
  3. חד משמעות
  4. משמעותיות
  5. התאמה לציפיות
  6. הפתעה
  7. המשכיות
  8. הרכב (קומפוזיציה)
  9. התייחסות למדיניות
  10. אנשי ומדינות אליטה
  11. התייחסות לאנשים
  12. השלילה או השליליות





הקריטריונים:
 
תדירות:
תדירותו של אירוע הוא טווח הזמן בין הכנת הכתבה לבין שידורה. ככל שטווח זמן זה סמוך לשידור החדשות באמצעי תקשורת, כך גדל הסיכוי שהאירוע ייתפס כחדשותי. גורם זה יוצר העדפה של אירועים קצרים ומהירים, התרחשויות מתמשכות ידווחו רק אם וכאשר יגיעו לשיאן הדרמתי.


גורם הכסף:
לפני שאירוע זוכה להיות מדווח, עליו "להתגבר" על מעין – "סף של הבחנה" - ככל שיהיו בו יותר מרכיבים של גודל, או של כמות או של עוצמה, כך גדל הסיכוי שאכן ידווח.






 
חד משמעות:
ככל שהאירוע הוא יותר ברור וחד משמעי, ופשוט להבנה, כן גובר הסיכוי שידווחו עליו.
אירוע כזה יועדף תמיד על אירועים שמשמעותם אינה ברורה ושאפשר להסיק מהם דבר והיפוכו.
 
משמעותיות:
יועדפו אירועים שקהל היעד מיודע אליהם, השייכים לעולם התכנים שלו והקרובים לו קרבה תרבותית. עם זאת ידווח גם על אירועים שהתרחשו במקומות רחוקים, אם יש בהם משום משמעות או נגיעה לקהל היעד

 
קהל יעד:

 
 
 
 
 
 
 
התאמה לצפיות:
ככל שהאירוע עולה קנה אחד עם דבר מה שאנו חוששים ממנו, או לחלופין, שאנו מבקשים שיקרה, כן גוברים הסיכויים שייהפך לחדשה. דברים המצויים הרחק מעבר למעגל הציפיות או החששות שלנו לא ייקלטו.






הפתעה:
גורם זה הוא לכאורה מנוגד לקודם, ואכן החוקרים מסייגים אותו וטוענים שאירוע אומנם צריך להיות מפתיע, אך בגבולות של סבירות צפויה. אירוע מפתיע יכול להיות משני סוגים, אירוע שאינו מתוכנן , ומשום כך התרחשותו היא בגדר הפתעה , ואירוע חריג, שהתרחשותו היא
בניגוד לצפוי.

המשכיות:
ברגע שאירוע עבר את "מחסום החדשותיות" הוא יוסיף להיות נושא לדיווח במשך זמן מה גם כאשר אירועים "חדשותיים" יותר עדיין לא יזכו לסיקור. הסיבה לכך טמונה, מצד אחד, בשגרת עבודת המערכת, ומצד אחר בעובדה שאחרי שהאירוע כבר מדווח ומוכר גם "משמעותו" ברורה לעיתונאים.
 
 


 
 
 
                     אירוע בלתי צפוי (הפתעה):

 










הרכב (קומפוזיציה):
המהדורה המשודרת, ערוכה בצורה קווית מן ההתחלה לסוף, ובנויה בדרך כלל על רצף תוכני מסוים, מה שמחייב קישור בין הידיעות המרכיבות אותה. ידיעות בעלות "ערך חדשותי" נמוך שאינו עובר את מחסום החדשותיות, נכללות לא פעם במהדורה המשודרת ברדיו או בטלוויזיה משום שהן משמשות לקישור בין הידיעות החשובות ומסייעות לעורכי החדשות לבנות מוצר בעל מבנה רציף, המניח את דעתם


התייחסות למידיניות:
















אנשי ומדינות אליטה:
ככל שהאירוע נוגע יותר למדינות אליטה כך גדל הסיכוי שידווח. מטבע הדברים יש בנדון כללים של "שכל ישר"  אך מעבר לכך פועל כאן בצורה מובהקת תהליך "הנבואה המאמתת את עצמה", דהיינו, מי ששייך לאליטה זוכה לסיקור, ולפיכך מה שמסוקר אותה הוא כי הוא חלק מן האליטה . התוצאה היא שמי שאינו מוכר כחלק מהאליטה יקשה עליו מאוד לזכות בחשיפה באמצעי התקשורת, וזו אחת הסיבות לתפקיד שממלאים אמצעי החדשות באישושו ובהנצחתו של המצב הקיים.
 



                                                                 אנשי אליטה:

 






 
התייחסות לאנשים:
ככל שאפשר לראות את האירוע ולהבינו במונחים של נפשות פועלות המעורבות בהתרחשותו, כך גובר הסיכוי שלו להיות מדווח כחדשה. הסיבה לכך נובעת הנטייה ל'אינוש' החדשות (כלומר- התייחסות אל ההיבט האנושי). סיבה נוספת לנטיית האינוש היא שהדבר מקל על הקורא או הצופה להזדהות עם נושא.

השלילה או השליליות:
אירועים שמדווחים על פי מדד השלילה שכלול בהם. העדפת השלילה נובעת, משיקולים של תדירות הופעת אירועים שליליים (טבעם שהם מתרחשים יותר מהר מתהליכים חיוביים הנמשכים זמן ממושך).
 

                                        שליליות:
                      

 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה